PERLES

Les perles són gemmes d’origen orgànic. Podem diferenciar entre perles naturals i perles cultivades, segons que hi hagi intervenció humana o no. La característica brillantor perlada és el resultat de la sobreposició d’aragonita i conquiolina que se situen prop de la superfície de la perla. Aquesta formació és la causant de les interferències de la llum que formen els colors iridescents que desprèn la superfície, anomenat orient.
Perles Naturals
"Les perles naturals són produïdes pels mol·luscos com a acció defensiva a causa de la intrusió d’un cos estrany. Són opaques i poden tenir infinitud de formes i colors. Estan fetes d’un material delicat, perquè la seva estructura està formada per matèria orgànica i aigua. Per això es recomana evitar-los la sequedat i el contacte amb perfums, suor i altres perles, i utilitzar-les sovint, ja que necessiten airejar-se. Conegudes per l’home des de temps ancestrals pel fet que no cal tallar-les ni polir-les per veure’n la bellesa."
Perles cultivades
Actualment la majoria de les perles que es comercialitzen són cultivades, ja que la sobrepesca dels llits naturals ha provocat que se n’esgotin molts. A TOUS, totes les perles utilitzades són cultivades. Es formen dins de mol·luscos de manera gairebé idèntica a les naturals. L’única diferència és que s’introdueix manualment un nucli artificial en un mol·lusc perquè aquest comenci a segregar nacre. Les perles cultivades s’avaluen a partir de factors de qualitat com el llustre, l’estat de la superfície, la forma, el color i la mida. Segons les varietats i el lloc on es produeixen diferenciem entre:

PERLES CULTIVADES D’AIGUA SALADA

Les perles cultivades d’aigua salada tenen el seu origen al Japó, on els japonesos van introduir els seus sistemes de cultiu a la Micronèsia, a les illes Palau, quan aquestes estaven sota el seu protectorat, en el període comprès entre les dues guerres mundials. Les perles cultivades d’aigua salada es formen en diverses espècies de mol·luscs bivalves marins o ostres de perles. Generalment, una ostra d’aigua salada només pot produir una o dues perles per petxina. Cada ostra es nodreix durant tot el seu cicle de vida a la granja i es neteja regularment per garantir que es mantingui en un bon estat de salut. Actualment, trobem granges de cultiu als Mars del Sud, zona que comprèn des d’Austràlia a l’Oceà Índic, atols de la Polinèsia francesa, Austràlia, Indonèsia, el Japó i el Golf de Mèxic.
AUSTRALIANA O DELS MARS DEL SUD

1. Australiana o dels mars del sud

Generalment tenen una mida que oscil·la entre 10 i 20 mil·límetres de diàmetre i es produeixen en el mol·lusc de dimensions més grans anomenat Pinctada Maxima. El període de cultiu és de gairebé 3 anys.
SABIES QUE...?

És coneguda com la “reina de les perles” per la seva gran mida i la seva bellesa inigualable. Presenta una extensa varietat de formes, però en general és bastant arrodonida. 

PROCEDÈNCIA

Nord d’Austràlia, àrea de Filipines, Indonèsia.

veure més veure menys
PERLES MABE

2. Perles mabe

Perles cultivades semiesfèriques que creixen adherides a l’interior de la petxina d’una ostra i no dins del seu cos. Es produeixen en mides que van de 10 a 17 mm de diàmetre.
SABIES QUE...?

Quan la perla hemisfèrica s’ha recobert de nacre, es talla, se n’elimina el nucli, s’emplena l’orifici i se li incorpora una base de mareperla. 

PROCEDÈNCIA

Japó, Indonèsia, Austràlia.

veure més veure menys
PERLES CULTIVADES D’AIGUA DOLÇA

1. Perles cultivades d'aigua dolça

Perles cultivades en vivers, que poden trobar-se en rius, badies i llacs d’arreu del món. Es cultiven fàcilment en mol·luscos d’aigua dolça i són menys llustroses que les perles cultivades en aigua salada.
SABIES QUE...?

Al Japó es va començar a experimentar amb mol·luscos d’aigua dolça i es va arribar a la conclusió que no calia inserir-los nuclis sinó petits fragments de mantell per aconseguir que es posés en marxa el procés de cultiu. 

PROCEDÈNCIA

Xina, Japó, EUA.

veure més veure menys

1. Rodona

Perla cultivada d’aigua dolça sense nucli al seu interior, simètrica i que rodarà en línia recta. Generalment, és la varietat més valorada. A TOUS, les mesures més utilitzades són les compreses entre 4 i 9 mm.

2. Semirodona:

Perla cultivada d’aigua dolça sense nucli al seu interior. Tenen forma arrodonida però no arriben a ser completament esfèriques. Trobarem mesures similars a les de la perla rodona.

2. Botó

Perla cultivada d’aigua dolça sense nucli al seu interior, simètrica però aplanada en un cert punt. A TOUS, són molt habituals en polseres i collarets. El rang de mesures és ampli i pot anar des dels 4 als 10 mm.

4. Coin

Perles cultivades d’aigua dolça amb nucli al seu interior. La seva forma plana es deu a la mateixa forma del nucli que s’introdueix en el mol·lusc. La mitjana de mida en general és 10-12 mm, però a TOUS tenim col·leccions on arriben als 16-17 mm. Podem trobar algunes irregularitats en la forma o la superfície.

5. Stick

Perla cultivada d’aigua dolça sense nucli al seu interior. La seva característica de forma allargada ve donada per la forma del teixit que s’introdueix perquè el mol·lusc comenci a segregar el nacre. El temps de cultiu oscil·la entre 1 i 2 anys. Presenten mesures variades, entre els 12-22 mm.

6. Gra d’arròs:

Perla cultivada d’aigua dolça sense nucli al seu interior. La seva mida, de només uns mil·límetres, de forma allargada i irregular, recorda una llavor i això explica el seu nom.

7. Barroca:

Perla cultivada d’aigua dolça amb o sense nucli al seu interior. La seva forma, irregular i asimètrica, pot dependre de diversos factors, com són la climatologia o la qualitat de l’aigua on habita el mol·lusc. Temps de cultiu de 2 anys.

SIMBOLOGIA

INNOCÈNCIA: Les perles, pel seu aspecte delicat, s’han associat tradicionalment amb la puresa i la innocència, i també es considera que són amulets de protecció i de la bona sort.

PERLES
Les perles, pel seu aspecte delicat, s’han associat tradicionalment amb la puresa i la innocència.