PERLES

Les perles són gemmes d’origen orgànic. Podem diferenciar entre perles naturals i perles cultivades, segons que hi hagi intervenció humana o no. La característica brillantor perlada és el resultat de la sobreposició d’aragonita i conquiolina que se situen prop de la superfície de la perla. Aquesta formació és la causant de les interferències de la llum que formen els colors iridescents que desprèn la superfície, anomenat orient. Les perles naturals són produïdes pels mol·luscos com a acció defensiva a causa de la intrusió d’un cos estrany. Són opaques i poden tenir infinitud de formes i colors. Estan fetes d’un material delicat, perquè la seva estructura està formada per matèria orgànica i aigua. Per això es recomana evitar-los la sequedat i el contacte amb perfums, suor i altres perles, i utilitzar-les sovint, ja que necessiten airejar-se. Conegudes per l’home des de temps ancestrals pel fet que no cal tallar-les ni polir-les per veure’n la bellesa.

SIMBOLOGIA

INNOCÈNCIA: Les perles, pel seu aspecte delicat, s’han associat tradicionalment amb la puresa i la innocència, i també es considera que són amulets de protecció i de la bona sort.

PERLES
Les perles, pel seu aspecte delicat, s’han associat tradicionalment amb la puresa i la innocència.

Perles cultivades

Actualment la majoria de les perles que es comercialitzen són cultivades, ja que la sobrepesca dels llits naturals ha provocat que s'esgotin molts d'ells. Es formen per ostres de manera gairebé idèntica a les naturals. L'única diferència és que s'introdueix manualment un nucli artificial en una ostra perquè aquesta comenci a segregar nacre. Les perles cultivades s'avaluen depenent de factors de qualitat com el llustre, l'estat de la superfície, la forma, el color i la mida. Segons les varietats i on es produeixen diferenciem entre:

PERLES CULTIVADES D’AIGUA DOLÇA

1. Perles cultivades d'aigua dolça

Perles cultivades en vivers, que poden trobar-se en rius, badies i llacs d’arreu del món. Es cultiven fàcilment en mol·luscos d’aigua dolça i són menys llustroses que les perles cultivades en aigua salada.
SABIES QUE...?

Al Japó es va començar a experimentar amb mol·luscos d’aigua dolça i es va arribar a la conclusió que no calia inserir-los nuclis sinó petits fragments de mantell per aconseguir que es posés en marxa el procés de cultiu. 

PROCEDÈNCIA

Xina, Japó, EUA.

veure més veure menys
AKOYA

2. Akoya

Perles cultivades “clàssiques” produïdes per l’ostra anomenada Pinctada Martensii. A causa de la mida reduïda de l’ostra, aquestes perles són més aviat petites, entre 2 i 9 mm. Es considera que Kokichi Mikimoto va ser el pioner de la indústria de la perla cultivada akoya. Tot i que el Japó era el líder indiscutible del cultiu, al començament dels 90 la Xina va començar a produir quantitats importants d’aquestes perles.
SABIES QUE...?

El color blanc i el matís rosat d’aquesta perla són la combinació ideal. Ha de tenir poques imperfeccions i un llustre bonic i intens.

PROCEDÈNCIA

Japó, Xina, Corea, Hong Kong, Sri Lanka.

veure més veure menys
AUSTRALIANA O DELS MARS DEL SUD

3. Australiana o dels mars del sud

Generalment tenen una mida que oscil·la entre 10 i 20 mil·límetres de diàmetre i es produeixen en el mol·lusc de dimensions més grans anomenat Pinctada Maxima. El període de cultiu és de gairebé 3 anys.
SABIES QUE...?

És coneguda com la “reina de les perles” per la seva gran mida i la seva bellesa inigualable. Presenta una extensa varietat de formes, però en general és bastant arrodonida. 

PROCEDÈNCIA

Nord d’Austràlia, àrea de Filipines, Indonèsia.

veure més veure menys
PERLES MABE

4. Perles mabe

Perles cultivades semiesfèriques que creixen adherides a l’interior de la petxina d’una ostra i no dins del seu cos. Es produeixen en mides que van de 10 a 17 mm de diàmetre.
SABIES QUE...?

Quan la perla hemisfèrica s’ha recobert de nacre, es talla, se n’elimina el nucli, s’emplena l’orifici i se li incorpora una base de mareperla. 

PROCEDÈNCIA

Japó, Indonèsia, Austràlia.

veure més veure menys
THAITÍ

5. Thaití

Són produïdes per una varietat d’ostres perleres anomenades Pinctada Margaritifera de to fosc. Les perles que produeixen habitualment tenen un diàmetre de 8 a 16 mm.
SABIES QUE...?

També es coneixen com a “perles negres” a causa del seu fascinant color fosc. Malgrat això, tenen una gran diversitat de colors, sense arribar al negre pur, entre els quals estan el gris platejat, el gris Tahití o el gris perla i un intens blau fosc. Són les úniques perles negres naturals que es coneixen. Totes les altres estan tenyides. 

PROCEDÈNCIA

Polinèsia francesa, illes de l’oceà Pacífic.

veure més veure menys