Calzados Torra, la sabateria dels pares de Rosa Oriol, que estava davant de la joieria dels Tous. Manresa, principis del segle XX.

1946

Vaig néixer a Manresa, sóc la segona de tres germanes. Els meus pares tenien una sabateria al carrer del Born i nosaltres hi vivíem just a sobre, amb els avis.

Rosa Oriol, de petita en una fotografia feta pel seu pare. Torreblanca, 1950.

1965

A l'hivern, el Salvador i jo ens vam prometre. El 21 de setembre del 1965, uns mesos més tard, ens vam casar a Manresa.

Rosa Oriol amb el seu pare i Salvador Tous durant la cerimònia de casament. Viladecavalls, 21 de setembre del 1965.

Rosa Oriol, brindant amb Salvador Tous en la seva petició de mà. Manresa, 1965.

…vaig recórrer els deu metres que em van canviar la vida. Els de l'altar? No, els que separaven la sabateria dels meus pares de la joieria dels Tous.

1968

El meu sogre es va jubilar i, des d'aleshores, vam portar les regnes de la joieria el Salvador i jo. Quan sortien de l'escola, les nenes jugaven a l'entresolat que ens servia de taller.

Durant els primers sis anys de casada, el que vaig fer va ser tenir nenes i treballar.

Rosa Oriol donant el biberó a les seves filles Rosa i Alba. Torreblanca, 1968.

1970

Als anys setanta vaig començar a dissenyar joies exclusives per vendre a la nostra botiga i entre les nostres conegudes.

Aquells primers viatges de la meva vida van ser per feina i, sobretot, fires, com ara la de Basilea, que em van obrir els ulls a un món desconegut, però apassionant. Allà em vaig adonar de tot el que hi havia encara per fer en l'àmbit de la joieria.

1983

A principis dels anys vuitanta, la creativitat bullia en totes les disciplines i molts vam poder donar curs a les nostres idees. Vam crear les primeres peces en or refogat i vam reutilitzar tècniques com el fil trenat.

Vam revolucionar la joieria envoltant-nos d'un ambient distès per als nostres clients. Vam democratitzar la joieria o, com en diem ara, vam fer accessible el luxe.

Arracada Papallona en or refogat. 1983.

Esbós de l'Ós de la Col·lecció Sweet Dolls.

1985

Va néixer una de les nostres icones, l'Ós. Representa la tendresa, un dels nostres valors fonamentals.

A principis dels anys vuitanta, era a Milà observant el carrer i em vaig aturar en sec davant d'una botiga de joguines, mirant un ós de peluix. Aquell ninot ho canviaria tot. El peluix em va traslladar de sobte a la infància, va despertar en mi una nostàlgia que crec que tots compartim, la memòria d'un temps d'innocència, tendresa, jocs i seguretat. “Vull fer això”, vaig dir als nostres joiers amb el ninot entre les mans, i vam començar a provar.

Vam sortir de la nostra ciutat per inaugurar a Lleida la segona botiga TOUS. Allà hi teníem ja una clientela fidel als meus dissenys.

1989

Vam obrir la nostra primera botiga a Barcelona, al Bulevard Rosa, que avui porta el nom de Pedralbes Center.

Als anys noranta vam decidir plasmar per escrit la missió de TOUS, un full de ruta per recordar qui som i cap a on anem i per assegurar-nos que sempre seríem coherents amb ell. No ha fet falta actualitzar-lo, els nostres objectius continuen estant vigents.

Consolidar, desenvolupar i expansionar arreu del món la marca TOUS de forma rendible en un segment de mercat mitjà o mitjà-alt, considerant el client la nostra prioritat principal; venent un producte de moda i disseny que ajudi a expressar sentiments; amb una relació alta de qualitat, preu i servei. I tot això, amb l'esforç i la participació de tot l'equip humà de TOUS.

 

 

1990

Vam celebrar les nostres noces d'argent amb una festa sorpresa organitzada per les nostres filles.

1992

Aquell any va ser molt especial, amb dos esdeveniments molt importants en diferents facetes de la meva vida: el naixement de la meva primera néta, la Berta, i l'obertura de la nostra segona botiga a Barcelona, al Passeig de Gràcia.
Aquell mateix any també vam acordar les primeres societats participades i vam obrir una botiga a Madrid i una altra a Sant Cugat del Vallès.

Façana de la botiga TOUS al Passeig de Gràcia, 75. Barcelona, 1994.

Caixa de bombons de la Col·lecció Sweet Dolls. 1995.

1995

La tècnica de l'electroforming ens va permetre realitzar algunes peces més significatives, reunides en la Col·lecció Sweet Dolls. Així, va arribar a TOUS la industrialització de l'artesania.

Un viatge a la fira de Hong Kong va obrir les nostres ments cap a la internacionalització.

Una de les coses més boges va ser una caixa de bombons amb els nostres motius en xocolata, un d'ells en plata.

1996

Vam llançar una estratègia de comunicació revolucionària: vam adoptar una ambaixadora, un rostre conegut que encarnés TOUS com a imatge i en les presentacions davant la premsa, Eugenia Martínez de Irujo.

Col·laboració especial amb Vives Fierro. Col·lecció càpsula Sardana. 1996.

Al desembre va aparèixer la nostra primera col·lecció càpsula, centrada en l'obra d'Antoni Vives Fierro, La sardana.

Rosa Oriol i Salvador Tous amb Eugenia Martínez de Irujo. Barcelona, 1997

El Salvador em va ajudar a treure el millor de mi i em va donar llibertat total per desenvolupar plenament la meva visió.

1997

Vam obrir simultàniament al Japó, a Alemanya i als Estats Units.

1999

Ens vam embarcar en l'aventura de la fabricació de bosses.

 

2000

La innovació tecnològica va adquirir un protagonisme poc habitual per a una casa joiera. Vam ser pioners en l'aplicació de la tecnologia industrial a la joieria.

…cal saber adaptar-se al que et toca viure i vaig saber treure les coses bones de l'experiència i gaudir-la.

2001

Llançament del primer perfum TOUS.

Vam obrir botigues a Mèxic, tant al carrer com en centres comercials. Es va rodar el primer espot de TOUS, dirigit per Jaime de la Peña.

Rosa Oriol i Salvador Tous en una imatge del making of del rodatge del primer espot de TOUS. Barcelona, 2001.

2003

Volíem fer la nostra bossa amb l'estampat Milosos en cuir i PVC. En aplicar el material impermeable, la màquina el va girar i va deformar els óssos, allargant-ne alguns i aplatant-ne d'altres, engreixant la panxa d'un i estirant les orelles del següent. A mi allò em va encantar. Era un caos meravellós, l'origen de la nostra bossa més venuda, regalada i també imitada, el model Kaos. Havíem creat una nova icona.

2004

Vam obrir botigues al mateix temps a Nova York, París i Londres. Eugenia Martínez de Irujo va dissenyar per primera vegada una col·lecció per a nosaltres, anomenada Folklore.

Un altre brot de bogeria molt encertat.

2006

Vam conèixer Kylie Minogue a Canes i va protagonitzar les nostres campanyes durant els tres anys següents, amb Ellen Von Unwerth com a fotògrafa. Després vindrien altres grans professionals, com Mario Sorrenti o Terry Richardson. I models extraordinàries com Jennifer López.

Rosa Tous i Rosa Oriol amb Kylie Minogue al making of de la campanya tardor-hivern 2009-2010 a Le Maurice. París, 2009. Fotografia de Jean Horon.

2008

Ens va semblar que era el moment de passar el testimoni a les nostres filles, estant a prop d'elles, observant-les i deixant que fessin la seva. La nostra filla Alba va passar a ocupar la presidència de la companyia.

2010

Vaig fer un petit salt als meus orígens amb una col·lecció amb el sabater Manolo Blahnik que em va il·lusionar molt.

2011

Vam rebre el nostre primer Premi Vogue Joyas en la categoria Premi Especial de la Redacció per un espectacular anell de la Col·lecció Dinah en or blanc amb un cor en quars de cristall de roca i diamants.

2013

Vaig crear el meu propi perfum, Rosa.

Volia una fragància per a dones de la meva edat, intensa, que perdurés a la pell.

2014

Vam inaugurar el nou taller TOUS a Sabadell amb 3.700 metres quadrats.

Sempre he dit que cal pensar en gran encara que siguis petit.

2015

Per primer cop TOUS va estar present com a expositor amb estand propi a Basel World, una de les fires més importants del sector arreu del món.

2016

A partir d'ara, com he fet durant aquests cinquanta anys, gaudiré de la vida, rient i descobrint el món amb el meu marit, celebrant que hem acomplert un somni més gran que la nostra imaginació. I, per descomptat, continuaré creant joies.